MSN Botje weer online!

Na veel geprogrammeer en gedebug is het me gelukt om mijn botje weer on-line te krijgen en de MSN servers wijs te maken dat ze met MSN 6.2 te maken hebben. Nu is de verbinding met de servers van mijn botje zelfs stabieler dan die van de officiële MSN client 17.gif

Maar dat is nog niet alles, naast NOS teletekst ondersteund mijn botje nu ook teletekst van andere zenders. De NOS teletekst werd gewoon van de NOS site geript, maar dat is nu het geval niet meer. Met behulp van een Pinnacle TV kaart wordt de teletekst nu direct van de kabel geplukt.

Een beknopte gebruikshandleiding:

De volgende zenders zijn beschikbaar:
Ned1, Ned2, Ned3, RTL4, RTL5, SBS6, Yorin,
Net5, Veronica, Nickelodeon, OmroepBrabant,
BRTO, TVGazet, MTV, TMF, TheBox, Eurosport,
Discovery, AnimalPlanet, NGC, TellSell,
VRT1, KETNET, BBC1, BBC2, BBCWorld, CNN,
ARD, ZDF, RTL, TV5, TRT, CPRood, CPBlauw,
PreviewTV, InfoTV

Nu zullen niet alle zenders teletekst uitzenden, maar dit zijn simpelweg de zenders die hier op de kabel te ontvangen zijn.

Met de opdracht tt vraag je teletekst op. Zonder zender krijg je de NOS teletekst:

tt 100 geeft de index van NOS teletekst.

Door nu een zendernaam achter tt te zetten kun je de teletekst van deze zender opvragen:

tt Nickelodeon 100 geeft de index van Nickelodeon.
tt BBCWorld 201 geeft de TV-gids van BBC World.
Helaas is het nog niet mogelijk om pagina’s in kleur op te vragen, hier wordt aan gewerk maar nog niet alle control-codes zijn goed te vertalen naar een Messenger-Plus bericht.

Verder kan het enige tijd duren om een pagina op te vragen omdat deze direct van de kabel wordt gehaald. Mocht de melding worden gegeven dat een pagina niet bestaat, probeer het dan nog eens de interne time-out is dan verstreken. Als je na de 2e keer de melding weer krijgt dan is de pagina echt niet beschikbaar.

En dan nu het technische gewauwel voor de geïnteresseerden:

De MSN class van botje heb ik geupdate volgens de MSNP9 specificatie, na enig trial-and-error werk is het gelukt om hem on-line te krijgen.

De teletekst werkt als volgt:
Bij de TV-kaart (een Pinnacle PCTV) zit software om teletekst te browsen, hier zit ook een functie in om de teletekst-data in ruwe vorm weer te geven. Er staan in de http_root van de software ook scripts voor, maar deze werken niet. Door nu de opdrachten uit die scripts te vissen en een eigen script te maken is het mogelijk om de http-server deze data te laten weergeven.

Met perl is het vervolgens een kwestie van deze (hex-)data binnenhalen en vervolgens verwerken volgens de teletekst specificaties waar mogelijk. Omdat teletekst een speciale tekenset gebruikt is het niet mogelijk om de grafische elementen te decoderen, ieder grafisch element wordt in het botje vervangen door een ‘*’. Verder is de opeenvolging van data belangrijk voor de kleuren, dit heb ik nog niet helemaal uitgezocht en de specificaties die ik heb lijken niet helemaal te kloppen. Als iemand andere specs heeft, verneem ik dat graag.

Voor meer technische informatie of hulp kun je me natuurlijk altijd toevoegen op MSN of ICQ.

Als laatste nog even het adres van mijn botje:

msn@freeworldforum.nl

One Response to “MSN Botje weer online!”

 1. Jesper
  August 31st, 2004 17:50
  1

  Hallo

  Zou je mij ook kunnen toevoegen zo dat ik van je botje gebruik kan maken. toppie

  Jesper

Leave a Reply